Manufaktura

Tak robimy nasze pączki każdego dnia

Ciasto

Ciasto wyrabiane jest z polskiej mąki, żółtek, świeżych drożdży, wody oraz z dodatkiem oleju rzepakowego zgodnie z naszą recepturą z 1920 roku. 

Ciasto początkowo wyrabiane jest w mieszałce a następne wyrabiane jest ręcznie przez naszych cukierników. 

Po odpowiednim czasie, ciasto dzielone jest na kilku kilogramowe porcje, a następne dzielone jest ręczną dzielarką na 30 równych kęsów po to by każdy pączek był w miarę tej samej wielkości.

Nadziewanie

Teraz ciasto zostaje podzielone na kęsy i jest formowane ręcznie w kule, następnie jest rozgniatane po to by nałożyć nasze słodkie nadzienie -). Nasi cukiernicy mają ponad 50 różnych nadzień do wyboru. Każdego dnia produkują ponad 10 różnych rodzajów pączków z różnymi nadzieniami. 

 

Garowanie

Tak przygotowane pączki muszą teraz odpocząć -) tzn trochę urosnąć w odpowiedniej temperaturze i wilgotności aby były chrupiące i delikatne w środku.

Najważniejsze przed smażeniem by pączki były odpowiednio wyrośnięte i żeby nie nasiąkały tłuszczem podczas smażenia. My mamy swoje sposoby aby temu zapobiegać. Gdy pączki są już odpowiednio wyrośnięte przystępujemy do smażenia.

 

Smażenie

Smażenie to bardzo ważny proces, który jest przed ostatnim etapem w produkcji pączka.  Ponadto tłuszcz musi być rozgrzany do odpowiedniej temperatury. Kilka stopni mniej lub więcej spowoduje że pączki będą albo za bardzo wyschnięte albo za bardzo tłuste. 

Nasze pączki smażymy w dużym odpowiednio dobranym smażalniku.

Po usmażeniu pączki muszą trochę ostygnąć i poczekać na odpowiednią dekorację, którą zaplanują nasi cukiernicy -).

 Dekorowanie pączków to również sama przyjemność, do wyboru mamy, naprawdę szereg produktów, od czekolady, kakao czy kandyzowaną skórkę pomarańczową, poprzez kruszoną bezę, wafle czy różnego rodzaju posypki, kokos, orzechy, inne bakalie do tradycyjnych dekorów jakim są od wielu, wielu lat klasyczny cukier puder i lukier co cieszy nie tylko nasze oczy ale i podniebienia. 

Mamy już ponad 50 rodzajów pączków, na które serdecznie zapraszamy. Codziennie świeże i ciepłe pączki z Wytwórni Pączków Piekarczyk -)

 

Instagram

@wytworniapaczkow

Przewiń do góry